Ingrediente pentru 10 clatite:
Reteta de Jean André Charial
- 1/4 l de lapte
- 60 g de unt (margarina)
- 3 oua
- 125 g de faina
- 20 g de zahar
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
- arome (vanilie, rom, coniac, coaja de portocale sau de lamaie, etc.)
Mod de preparare- 1/4 l de lapte
- 60 g de unt (margarina)
- 3 oua
- 125 g de faina
- 20 g de zahar
- 2-3 linguri de ulei de floarea soarelui
- arome (vanilie, rom, coniac, coaja de portocale sau de lamaie, etc.)
- Puneti la incalzit laptele si untul. Lasati-le pe foc pana cand untul s-a topit (cateva minute).
- Lichidul nu trebuie sa fiarba. Lasati-l sa se raceasca pana cand amestecati celelalte ingrediente.
- Amestecati ouale cu zaharul cu o furculita. Adaugati faina si amestecati din nou cu un tel. Varsati laptele cald si nu fierbinte si amestecati bine din nou.
- Adaugati aromele.
- Puneti la incalzit la foc mijlociu o tigaie anti-adeziva. Adaugati o lingura de ulei de floarea soarelui, lasati-o sa se incalzeasca putin si intindeti-o cu ajutorul unui servet de hartie pe toata suprafata tigaii.
- Pentru a varsa aluatul in tigaie folositi un polonic. Varsati cam 3/4 din el in tigaie. Inclinati tigaia in toate partile pentru ca aluatul sa se intinda pe toata suprafata ei. Faceti rapid cateva miscari circulare. puneti tigaia din nou pe foc.
- Cand aluatul incepe sa se desprinda in centrul tigaii , dezlipiti aluatul de pe pereti usor, cu ajutorul unui cutit. Intoarceti clatita si mai lasati-o pe foc cateva minute.
- Ungeti tigaia cu un servetel inmuiat in putin ulei cam la fiecare trei clatite.
- Serviti cu dulceata, nutella, zahar, branza de vaci indulcita, compot, etc.
Pofta buna! - Lichidul nu trebuie sa fiarba. Lasati-l sa se raceasca pana cand amestecati celelalte ingrediente.
- Amestecati ouale cu zaharul cu o furculita. Adaugati faina si amestecati din nou cu un tel. Varsati laptele cald si nu fierbinte si amestecati bine din nou.
- Adaugati aromele.
- Puneti la incalzit la foc mijlociu o tigaie anti-adeziva. Adaugati o lingura de ulei de floarea soarelui, lasati-o sa se incalzeasca putin si intindeti-o cu ajutorul unui servet de hartie pe toata suprafata tigaii.
- Pentru a varsa aluatul in tigaie folositi un polonic. Varsati cam 3/4 din el in tigaie. Inclinati tigaia in toate partile pentru ca aluatul sa se intinda pe toata suprafata ei. Faceti rapid cateva miscari circulare. puneti tigaia din nou pe foc.
- Cand aluatul incepe sa se desprinda in centrul tigaii , dezlipiti aluatul de pe pereti usor, cu ajutorul unui cutit. Intoarceti clatita si mai lasati-o pe foc cateva minute.
- Ungeti tigaia cu un servetel inmuiat in putin ulei cam la fiecare trei clatite.
- Serviti cu dulceata, nutella, zahar, branza de vaci indulcita, compot, etc.
Sfaturi
Pentru a evita cocoloasele, folositi o faina trecuta prin sita sau dati aluatul printr-un blender sau un robot de bucatarie.
Se spune ca aluatul trebuie sa se odihneasca cateva minute pentru ca glutenul sa se dezvolte si sa formeze retele mai elastice. In acest mod clatita nu se rupe. Sincer, eu nu il las deloc. De fapt, cu reteta de ma sus am incercat ambele metode , nu am vazut nicio diferenta.
Pastrati clatitele la cald intre doua farfurii pe care le puneti alaturi de aragaz sau pe o oala cu apa fierbinte sau intr-un cuptor inchis ce a fost incalzit pentru cateva minute.
Succes!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu