duminică, 17 octombrie 2010

Despre fumat

          De-a lungul timpului, modul in care lumea a privit fumatul s-a schimbat dramatic. Cel putin in occident se vad schimbarile, la noi totul este in urma cu cativa ani. Pana nu demult sa fumezi era considerat un gest sexy, la moda, un mod de socializare, fiind promovat de vedete prin toate caile de comunicare in masa. Acum, insa, in occident fumatul si-a intrat in dizgratie. Este considerat o dependenta scarboasa care te omoara si ii indeparteaza pe cei din jurul tau. Cel care fumeaza este considerat acum o persoana nesigura si slaba, tocmai pentru ca nu poate renunta la acest obicei dezgustator, si antisociala. Acum nu mai gasesti nicio reclama la tigari, doar antireclama, si nici nu mai intalnesti pe cineva sa fumeze in locuri publice. Din nou, vorbim despre tarile civilizate. Fie ca esti fumator sau nu, iata cateva lucruri interesante despre tigari, pe care probabil ca nu le stiai.
     
1. Tigarile sunt cele mai comercializate produse din lume, circa 1 trillion fiind vandute dintr-o tara in alta in fiecare an. Cu un castig global de peste $400 billion, este una dintre cele mai mari industrii din lume. 
2. Continutul de nicotina din unele brand-uri importante de tigari este in crestere. Harvard University si Massachusetts Health Department au raportat ca intre 1997 si 2005 cantitatea de nicotina din tigarile Camel, Newport si Doral a crescut cu 11%.
3. In America, reclamele la tigari au fost interzise la televiziune inca din 1970, cand presedintele Nixon a semnat o lege in acest sens. Tot atunci au fost plasate si semne de avertisment pe pachetele de tigari.
4. Producatorii americani de tigari castiga mult mai bine din comercializarea lor celorlalte tari din lume decat in propria tara. 
5. Tigarile contin arsenic, aldehida formica, plumb, oxid de nitrogen, monoxid de carbon, amoniac si alti 43 de substante cunoscute ca fiind cancerigene. 
6. Urea, un compus chimic care este un component important al urinei, este folosita pentru a da aroma tigarilor. 
7. Contrar credintei populare, nu este ilegal ca minorii sa fumeze. Parintii au dreptul sa le permita copiilor sa fumeze si copiii pot, legal, sa fumeze la orice varsta. Ce este ilegal este ca tutunul sa fie comercializat minorilor.  
8. Ca rezultat a interzicerii fumatului in locuri publice, s-a remarcat o scadere semnificativa a oamenilor care frecventeaza pub-urile, barurile si restaurantele.
9. Tigarile pot contine mai bine de 4.000 de ingrediente, care, arse, pot produce alti 200 de compusi chimici care sunt legati de afectiuni ale plamanilor.

Statistici recente arată că aproximativ 5 milioane de oameni-care este de 1 din 10 adulti - mor în fiecare an din cauza fumatului: cea mai mare parte din inima, plamani si boli respiratorii, şi cancer.                                                                         
  De ce ar trebui să o renunţe la fumat:
  • Fumul de tutun are mai mult de 4000 de substante chimice nocive, inclusiv cel puţin 50 care s-au dovedit a cauza cancer.  Printre cele mai periculoase produse chimice sunt:
  - Nicotina - un stimulent care poate schimba chimia creierului de a interfera cu echilibrul de neurotransmiţători în creier. It is highly addictive. Este extrem de dependenţă.
   - Monoxidul de carbon - care scade, capacitatea de oxigen a celulelor roşii din sânge.
- Formaldehida si arsenic - care pot cauza cancer.
- Cianura de hidrogen - care împiedică celulele organismului la folosirea de oxigen, şi, prin urmare, deosebit de nocive pentru inima si creier.                

  • Fumatul produce gudron, care este un amestec de aceste substanţe chimice, care se lipeste de garnitură de plămâni, distruge capacitatea plamanilor de a elimina mucus, germeni si toxine care dăunează plămânilor. Acest lucru poate duce la cancer pulmonar, emfizem si bronsita cronica.  O cantitate mică de gudron, de asemenea, este transportat în sânge, care pot duce la cancer de col uterin sau cancerul de pancreas.

  •   Fumatul creste tensiunea arterială şi riscul de coagulare a sângelui, şi cauzele ingustarea vaselor de sange.  Aceasta duce la boli cardiovasculare, infarct miocardic şi accident vascular cerebral.

  •   Fumatul este responsabil pentru cel puţin 30% din decesele de cancer.

  •  Fumatul poate distruge sănătatea reproductiv al femeii, ea poate provoca infertilitate la bărbaţi şi femei, şi poate provoca impotenta la barbati.

  • Fumatul este legat de diverse alte boli, cum ar fi: probleme osoase, ulcer peptic, boli de ochi, dinte şi a bolilor gingiilor, boli ale tiroidei si artrita reumatoida.

  •   Fumatul face medicamente luate pentru alte boli ineficientă ca interactioneaza cu medicamente.   

  • Fumatul scade speranţa de viaţă cu 10 ani.

  •  Fumatul grabeste îmbătrânire a pielii şi a ridurilor.. Fumatorii lor în 40 de ani va arăta ca ridurilor faciale de mult ca non-fumatorii lor in 60.

  • Fumatul este costisitor ,cca 10% din totalul cheltuielilor gospodăreşti este cheltuit pe tutun.

  • Simptomele de retragereAceste simptome sunt iritabilitate, depresie, anxietate, creşterea poftei de mâncare şi a crescut pofta de nicotina.                                                                            Aceste simptome de retragere sunt cauzate de dependenţa de nicotină. Cele mai multe dintre simptomele dispar în decurs de 3 până la 4 săptămâni.  Alimente-dorinţă şi nicotina-pofta poate persista luni de zile.   
     Cum să renunţe la fumat:  
      Prin utilizarea terapiei de substitutie a nicotinei - folosind guma de mestecat nicotina, nicotină patch-uri sau inhalatorul nicotina.   
    Alte sfaturi:    
    -Bea multe lichide pentru a elimina toxinele din organism.  
    -Angajeaza-te în activităţi fizice, care va distrage mintea de la fumat ţigări.

                                                Mult sucess!
      

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu